vineri, 28 martie 2008

Educatia prin arta, o sansa de schimbare a lumii, a propriei mentalitati


O tema la materia de studii sociale a unei scoli duce la schimbari sociale ce se intind dintr-un oras in altul. Trevor primeste o tema pentru acasa care consta in gasirea unei idei pentru imbunatatirea intregii omeniri. Astfel, el vine cu ideea de a face trei fapte bune altcuiva, ca acea persoana, la randul ei sa "dea mai departe", continuand in acest mod. Ceea ce pare a fi intial un esec, este de fapt un succes total ale carui efecte nu se vad imediat. Odata ce acestea sunt observabile la scara mai larga, un reporter se decide sa afle de unde a pornit totul.


Un tânãr elev, Trevor McKinney (HALEY JOEL OSMENT), ia acest angajament în serios. Leder spune: “Trevor ia acest angajament în serios deoarece viata lui este foarte tulburatã. El a fost pãrãsit de tatãl sãu si, de aceea, a trebuit sã se maturizeze încã de timpuriu. Are nevoie de putinã sperantã în viata lui. Si o primeste chiar de la Eugene”.

În vârstã de 11 ani, Trevor locuieste într-un cartier de muncitori din Las Vegas împreunã cu mama sa, Arlene McKinney (HELEN HUNT). “Mama lui Trevor munceste din greu si are anumite obiceiuri care o împiedicã sã aibã grijã de copilul sãu, asa cã el sfârseste prin a-si purta singur de grijã în marea majoritate a timpului”, spune Haley Joel Osment, care vine dupã rolul sãu apreciat din The Sixth Sense (Al saselea simt) ce i-a adus o nominalizare la premiul Oscar. “El o iubeste si vrea ca ea sã-si poatã depãsi problemele, însã stie cã numai ea poate face acest lucru. Dacã ar fi putut, ar fi fãcut-o deja pânã acum”.

Helen Hunt, care a obtinut premiul Oscar la categoria ’Cea mai bunã actritã’ pentru rolul din As Good As It Gets (Mai bine nu se poate), joacã rolul mamei lui Trevor, ’Arlene’. “Arlene vrea sã fie o mamã bunã pentru Trevor”, spune Hunt. “Dragostea ei pentru el o ajutã sã treacã peste noptile în care lucreazã într-un club de strip-tease pe post de chelneritã si peste zilele în care mai câstigã o pâine lucrând la un cazinou. Pentru el, ea face tot posibilul sã renunte la obiceiurile urâte care au urmãrit-o toatã viata. Însã aceste obiceiuri nu o vor pãrãsi asa de usor”.
Trevor gãseste inspiratia într-un loc neobisnuit: la cursul de studii sociale. “Trevor nu a avut niciodatã un profesor ca dl. Simonet”, spune Osment, “un profesor care nu stã pur si simplu în fata clasei spunând: «Vã rog sã deschideti manualele la pagina unu; astãzi vom rãspunde la întrebãrile recapitulative de la sfârsitul capitolului». Dl. Simonet vorbeste elevilor sãi din adâncul inimii. El le spune ce reprezintã de fapt studiile sociale: «Ele vã reprezintã pe voi si lumea care vã înconjoarã»”.

“Eugene a pus ceva în miscare în Trevor, lucru pe care numai el a reusit sã-l facã”, spune Osment. “Profesorul are o cheie cu care poate scote la ivealã ceea ce se aflã în sufletul lui Trevor. El îl încurajeazã sã facã un bine si sã-l “dea mai departe”. Este un îndemn în care Trevor va începe sã creadã în cele din urmã, lucru care, crede el, îi va îmbunãtãti viata ulterior”.

Osment explicã ideea lui Trevor de “a da mai departe”, astfel: “Trebuie sã faci ceva pentru niste persoane neajutorate. Este suficient sã faci acel lucru de trei ori si oamenii pe care îi ajuti vor face la rândul lor acelasi lucru de câte trei ori, iar totul se va multiplica. Din trei se va face nouã, apoi 27 si asa mai departe”. “Eugene se vede pe el însusi în Trevor”, spune ea. “El vede cum era în copilãrie, si cum ar fi putut evolua pe când era doar un tânãr. Eugene este un bãrbat foarte neîncrezãtor, însã acest pusti îl face sã-si recapete încrederea în el. Trevor nu îi observã cicatricile. El vede cine este el ca persoanã”.

Producãtorul Steve Reuther observã cã prioritãtile lui Trevor sunt mama sa, profesorul sãu si, prin acestia, poate el însusi. “Trevor este în cãutarea unui tatã si a unei familii stabile”, spune Reuther. “Unul dintre cele trei lucruri pe care le face pentru a începe sã «dea mai departe» este de a încerca sã îi uneascã pe mama sa si pe Eugene. Deci, el încearcã sã forteze un pic aceastã relatie, fãrã a avea rezultate strãlucitoare”.

Însã, în timp ce Arlene începe sã vadã puterea în planul fiului sãu, ea apeleazã la Eugene pentru a o ajuta sã îl înteleagã. “Ea este uimitã de fiul sãu”, spune Hunt. “El a devenit un tânãr foarte introspectiv si gânditor iar ea a fost extrem de ocupatã. Existã o laturã a fiului sãu pe care nu o cunoaste, dar ar dori sã o cunoascã, si vrea ca Eugene sã o ajute sã îl înteleagã”.

“Pe parcursul povestii, Eugene începe sã devinã tot mai deschis datoritã lui Trevor si, de asemenea, datoritã sentimentelor sale pentru mama lui Trevor, Arlene”, spune Spacey. “El începe sã se exteriorizeze si sã accepte sã fie iubit”.

“Acestia sunt doi oameni extrem de precauti unul fatã de celãlalt, apropiindu-se datoritã lui Trevor”, spune producãtorul Peter Abrams. Planul lui Trevor este cel care îi uneste într-o primã fazã pe cei doi, care încep sã discute despre acest bãiat neînteles de nimeni. El vrea ca ei sã încerce sã se înteleagã ei însisi; totodatã sperã sã facã un bine si sã-l «dea mai departe» încercând sã îl vindece pe dl. Simonet si pe mama sa”.

Leder, împreunã cu actorii, a încercat sã ancoreze aceste personaje “readuse la viatã” în realitãtile dure ale propriilor vieti emotionale. “Mai presus de orice, aceasta este o poveste de dragoste”, spune Leder. “Si este o poveste de dragoste foarte puternicã deoarece poti vedea adevãrata dinamicã ce stã la baza apropierii celor douã persoane. Cu totii sunt niste ratati într-un fel, oameni ce abia se mentin pe linia de plutire si care, datoritã acestei apropieri, reusesc în cele din urmã sã capete niste puteri nebãnuite”.

În timp ce Trevor îsi pune planul în aplicare, rezultatele acestuia încep sã aparã în vietile celor din jurul sãu. Trevor îl ajutã pe un tânãr fãrã casã (JIM CAVIEZEL) sã-si petreacã noaptea sub un acoperis si sã facã un dus. Apoi, ajutã o femeie în vârstã rãmasã fãrã casã, Grace, interpretatã de ANGIE DICKINSON, si un tânãr ziarist (JAY MOHR), care încearcã sã facã un reportaj despre ceea ce crede el a fi o poveste neobisnuitã.

Actorul distins cu douã premii Oscar KEVIN SPACEY (American Beauty, The Usual Suspects - Suspecti de seviciu), laureata premiului Oscar HELEN HUNT (As Good As It Gets - Mai bine nu se poate) si actorul nominalizat la premiul Oscar HALEY JOEL OSMENT (The Sixth Sense - Al saselea simt) detin rolurile principale în filmul Pay It Forward (Dã mai departe !).

WARNER BROS. PICTURES, în asociere cu BEL-AIR ENTERTAINMENT, prezintã filmul, care este regizat de MIMI LEDER (Deep Impact - Impact nimicitor)

Niciun comentariu: