luni, 19 mai 2008

Vedeta campaniilor sociale in SUA



Razvan Tinca, baietelul de numai 11 ani de la Casa de Tip Familial din localitatea Sancraiul de Mures a ajuns vedeta unei campanii sociale de succes.

vineri, 9 mai 2008

Cand noi visam la Excelenta, Sorina a cunoscut-o!

Dosar de excelenţă: Ana-Maria Todea

Ana-Maria studiază limbi moderne la Oxford (Marea Britanie)

Reporter: Cât de "britanică" te simţi după un an de studiu la o universitate care reprezintă însăşi esenţa tradiţiei Regatului Unit?

Ana-Maria: În afară de acentul britanic pe care l-am dobândit, sunt la fel de româncă. Nu ştiu în ce măsura m-a schimbat această experienţă, probabil mi-a dat mai mult curaj şi mai multă încredere în mine.

Reporter: Sistemul de învăţământ este la fel de riguros precum sunt britanicii?

Ana-Maria: Cred că depinde la ce ne raportăm. Nu am studiat în universităţi din România, aşa că nu îmi pot da seama foarte bine care sistem este mai riguros. Pe de altă parte, există multe stereotipuri legate de britanici. De fapt, nu sunt atât de reci cum se spune, nici atât de stricţi, sunt mai degrabă prietenoşi şi extrem de politicoşi. Sistemul de învăţământ britanic m-a surprins în mod foarte plăcut, cel mai mult datorită apropierii extrem de mari care există între elev şi profesor. La Oxford şi Cambridge funcţionează un sistem de "tutoriale", în care elevul este singur cu profesorul o oră şi discută cu el pe anumite cu teme. Acest profesor, care este nu de puţine ori unul dintre cei mai mari experţi în domeniu, îţi spune să i te adresezi pe numele mic, îţi trimte mailuri şi în vacanţe, vrea să îţi afle părererea în legătură cu diferite subiecte. Aşa că nu am simţit răceală, ci dimpotrivă, apropiere, bunăvoinţă şi apreciere.

Reporter: Locuri de cazare insuficiente în cămine mizere, burse de doi bani, excelenţa răsplătită cu indiferenţă; aşa-i la noi. Cum e la ei ?

Ana-Maria: De obicei, în Marea Britanie în primul an ţi se oferă o cameră de cămin care este cu totul altceva decât în România, dar în următorii ani trebuie să stai în chirie. În Oxford şi Cambridge situaţia e altfel. Cazarea este organizată în sistem de campus, adică ţi se oferă cameră pentru toţi cei trei sau patru ani de studii, iar condiţiile sunt extraordinare. Cât priveşte bursele, sistemul funcţionează foarte bine, dar majoritatea le sunt destinate englezilor. În plus, ei primesc pentru perioada studiilor şi un împrumut de la stat, împrumut pe care trebuie să îl returneze în aproximativ 10 ani. Pentru cei "din afară" există burse speciale. O categorie distinctă de burse o constituie cele pentru studenţii din afara UE. Fiind câteva astfel de burse, concurenţa este foarte mare. Politica celor de la Oxford este să creeze cel mai bun mediu pentru ca studentul să dea randament maxim. Aşadar, condiţiile sunt cele mai bune pentru ca tu să poţi lucra cel mai bine.

Reporter: Ţi-ai spus vreodată "gata, las totul şi mă întorc acasă"?

Ana-Maria: Nu, n-am spus asta nici un moment. Nici o secundă nu m-am gândit că aş putea studia în alt loc. Îmi place enorm de mult, nu e uşor, dar e o plăcere să lucrezi într-un astfel de mediu, e o plăcere să fii apreciat.

Reporter: Cât preţuieşte pentru statul român diploma pentru care tu înveţi acum?

Ana-Maria: Nu-mi dau seama. Eu cred însă că noi, studenţii care am reuşit să ajungem la universităţile din lume, reprezentăm o altfel de imagine a României.

Reporter: Cât de tare vrei să te întorci acasă ?

Ana-Maria: Mai am doi ani şi jumătate de facultate, după care s-ar putea să rămân la un doctorat de trei ani. Nu ştiu ce voi face, dar oricum sper ca diploma să îmi fie apreciată oriunde m-aş duce, inclusiv în România. Din păcate însă, aici lingviştii nu sunt atât de apreciaţi precum în Occident. Acolo nu se pune problema ce faci dacă termini o facultate de limbi moderne. Există o deschidere extraordinară faţă de toţi absolvenţii de universitate. Companiile sunt cele care vin în întâmpinarea studenţilor, le trimit mailuri în care îşi prezintă oferta, îi acceptă în stagii de pregătire pentru ca la angajare să aibă experienţă. Asta în condiţiile în care în România un student nu numai că este foarte greu să fie primit să lucreze, dar nici nu ar avea când, dacă are cursuri de la opt la opt.

A consemnat Sorina Bota

Casetă

Data naşterii: 28 noiembrie 1985

Studii şi calificări

2004 - prezent Studentă la Universitatea Oxford, Colegiul "Christ Church", Limbi Moderne, specialitatea franceză - spaniolă

Iunie 2004 Bacalaureat la limba română, matematică, fizică, engleză, franceză

2000-2004 Elevă a Colegiului Naţional Unirea, Târgu-Mures, profilul matematică-informatică, bilingv engleză

Iunie 2002 Examene Advanced Subsiduary (AS) Level in Anglia; franceză (A), spaniolă (A), fizică (A), studii generale (A)

Iunie 2002 Certificat Cambridge Proficiency in English (A)

2001-2002 Bursieră la Pocklington School, Anglia

Premii, distincţii, realizări

Decembrie 2005 Premiul Societăţii Anglo-Spaniole din Londra

Noiembrie 2005 Bursă de merit a Colegiului Christ Church, Oxford

Iulie 2005 Dublă distincţie in examenele de an, Universitatea Oxford

Iunie 2005 Premiu de călătorie Christ Church

Ianuarie 2005 Premiu Collections în examenele din Christ Church, Oxford

2004-2008 Bursa Waverley a Universităţii Oxford

2004-2008 Bursa Southdown a Colegiului Christ Church, Oxford

2004-2008 Bursa Christ Church a Colegiului Christ Church, Oxford

2004, 2005 Apariţii în Gazeta Universităţii Oxford

2003, 2004 Participări la Olimpiada Naţională de limba franceză

2000 Premiul III la Olimpiada Naţională de istorie


Sorina Bota
2005-12-30

A cules laurii: Oscarul Presei!

Sorina Bota a câştigat Premiul CRP pentru reportaj radio!

Actualitate
imagine pentru Sorina Bota a câştigat Premiul CRP pentru reportaj radio!

Clubul Român de Presă a premiat reportajul despre cardinalul Alexandru Todea

Sorina Bota este singurul jurnalist mureşean, nominalizat de două ori la premiile Clubului Român de Presă, cel mai important concurs din România dedicat jurnaliştilor. Anul acesta, spectacolul de Gală, transmis în direct de TVR1, s-a desfăşurat sub semnul unui concept tradiţional asociat cu presa : "câinele de pază al democraţiei". Ca în fiecare an, provincia a fost foarte slab reprezentată şi la actuala ediţie, dintre cei 57 de nominalizaţi la mult râvnitele premii, numai 10% fiind din afara capitalei. Sorina Bota, redactorul şef al PUNCTUL-ui, şi Radu Bălaş, editorialist la "Punctul", au fost nominalizaţi şi anul trecut. Premiul câştigat vineri seara vine, aşadar, ca o recunoaştere a meritelor Sorinei Bota. Redacţia săptămânalului PUNCTUL o felicită pe Sorina Bota pentru câştigarea "Oscarului" pentru presa din România!

Un proiect de succes: Dosar de excelenta!

"I-am găsit, sunt ai noştri, îi vrem acasă"

Reportaj
imagine pentru "I-am găsit, sunt ai noştri, îi vrem acasă"Săptămânalul "Punctul" provoacă autorităţile şi oamenii de afaceri la o dezbatere fără precedent - "Dosar de excelenţă"
Noi, ziariştii de la "Punctul", ne-am săturat de vorbe goale, de promisiuni neonorate, de ascunsul după degete. Proiectul "Dosar de excelenţă", început în luna noiembrie, continuă printr-o nouă abordare. Îi vom pune pentru prima dată faţă în faţă pe tinerii care studiază la universităţi de prestigiu din lume şi pe cei care decid soarta învăţământului românesc sau ar putea-o influenţa, într-o discuţie cu cărţile pe masă. 11 tîrgumureşeni, studenţi în Marea Britanie, SUA, Franţa, Canada, Austria, Olanda şi Germania, vor participa la dezbaterea din 21 aprilie de la Sala Oglinzilor a Palatului Culturii. O parte dintre ei vin acasă, special pentru acest eveniment, iar cu o altă parte vom comunica prin video-chat. Vor participa la discuţii şi directorii celor mai prestigioase licee din judeţ, însoţiţi de cei mai merituoşi elevi din clasele terminale, adică tocmai aceia care sunt posibilii candidaţi ai universităţilor de "afară". Şi deoarece nu mai avem timp pentru lamentări, politicienii şi oamenii de afaceri prezenţi la această dezbatere trebuie să vină cu "temele" făcute.

MESAJUL preşedintelui României, Traian Basescu, pentru săptămânalul PUNCTUL


imagine pentru MESAJUL preşedintelui României, Traian Basescu, pentru săptămânalul PUNCTUL

Mulţi tineri consideră că în România nu există condiţii pentru a începe drumul în viaţă cel puţin decent. Am atras atenţia asupra acestui fapt încă de la investitura mea, iar la finele mandatului doresc să vorbim despre acest lucru ca despre o problemă a trecutului care a fost rezolvată. Această realitate trebuie schimbată şi este cert faptul că o dată cu intrarea în Uniunea Europeană ne va fi şi mai greu să păstrăm tinerii valoroşi în ţară întrucât spaţiul ce li se deschide în faţă este foarte atractiv. Noi însă avem cu toţii responsabilitatea de a găsi soluţiile, de a lucra zi în fiecare zi pentru acest obiectiv ? şanse cât mai multe pentru tinerii noştri. Să intri în viaţă ca tânăr sărac - din cauza unui sistem nedrept de promovare şi de carieră - este cea mai mare povară pe care o poate purta un tânăr român. De aceea au plecat cei mai mulţi. E nevoie de condiţii de studiu de calitate, de selecţie corectă la angajare şi de locuri de muncă bine plătite. E nevoie de motivare profesională şi de conectivitate cu valorile europene astfel ca tinerii despre care vorbim să se simtă cu adevarat în Europa, fie că studiază sau lucrează la Paris, Madrid sau Berlin, fie că sunt la Bucureşti, Iaşi sau aici la Tîrgu-Mureş.
Apreciez aceste iniţiative menite să pună împreună autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, politicieni, oameni cu decizie care pot şi au datoria să găsească soluţii pentru ca tinerii să creadă în şansa lor, aici acasă. E nevoie de voinţă politică, de concentrare permanentă pentru atingerea acestui scop şi vă asigur că în Preşedintele României astfel de iniţiative vor avea mereu un susţinator.

Săptămânalul Mureşean Punctul | Articole | Arhivă | Sistem repetent

Săptămânalul Mureşean Punctul | Articole | Arhivă | Sistem repetent

Jurnalista Sorina Bota, nominalizata pentru Premiul de Excelenta pentru

IRSCA Gifted Education are bucuria de a anunta ca jurnalista Sorina Bota, redactor la saptamanalul
PUNCTUL si producator de stiri la Televiziunea StiiTv este nominalizata pentru Premiul de
Excelenta pentru contributia jurnalistica privind promovarea valorilor Educatiei de Excelenta - un
premiu ce va fi decernat in cadrul evenimentului national „Investiti in Programul National pentru
Educatia de Excelenta- o sansa pentru o Romanie prospera", in data de 14 mai, a.c. orele 17,00-
20,00. Evenimentul are loc in Amfiteatrul Bibliotecii Academiei Romane "Eliade Radulescu" (Calea Victoriei nr.125). Prestigioasa distinctie recompenseaza contributia jurnalistica privind promovarea reala a valorilor Educatiei de Excelenta. Sorina Bota este singurul jurnalist muresean, nominalizat de doua ori la premiile Clubului Roman de Presa, cel mai important concurs din Romania dedicat jurnalistilor.

Materiale de succes:
http://www.punctul.ro/articole/arhiva/4794/striviti-de-ghiozdane.html
http://www.punctul.ro/articole/arhiva/4995/vremea-prostilor-a-trecut.html

2.000 de semnături pentru înfiinţarea Centrului de Excelenţă

imagine pentru 2.000 de semnături pentru înfiinţarea Centrului de Excelenţă

Demarată de săptămânalul "Punctul" în noiembrie 2005, campania "Dosar de exclenţă" a intrat într-o nouă etapă. După zeci de materiale publicate, după analize şi dezbateri, jurnaliştii de la "Punctul" împreună cu membrii Sindicatului "Spiru Haret" şi-au propus să demonstreze că iniţiativa înfiinţării la Tîrgu-Mureş a unui centru de excelenţă este susţinută la modul concret. Astfel, în numai două săptămâni, 2.000 de profesori, elevi şi părinţi au spus "da" acestui demers. Semnăturile au fost adunate din întreg judeţul, nefiind ocolite şcolile din mediul rural. Prin intermediul unor voci autorizate, săptămânalul "Punctul" a atras atenţia de nenumărate ori că foarte mulţi copii cu aptitudini deosebite se pierd în învăţământul de masă, deoarece nu există, mai ales în mediul rural, dascăli suficient pregătiţi în psihopedagogia excelenţei pentru a-i identifica şi a-i îndruma. În plus, sistemul educaţional, aşa cum este el conceput acum, nu le oferă elevilor supradotaţi condiţii să se dezvolte. În lipsa unui centru de excelenţă aceşti copii studiază individual sau sunt pregătiţi pe fugă în timpul orelor de curs. Nu puţini dintre ei aleg să plece la Bucureşti sau la Cluj-Napoca, acolo unde există licee de elită, fie ele de stat sau particulare. În plus, în urma unei dezbateri găzduite de săptămânalul "Punctul" pe parcursul a opt numere, în cadrul unei minicampanii intitulate "Carte de identitate pentru Tîrgu-Mureş" a fost conturată clar ideea că Tîrgu-Mureşul ar trebui să se dezvolte în domeniul medical şi în învăţământul de nişă, aici existând spaţiu de potrivit pentru învăţământul de excelenţă. De un an, jurnaliştii de la "Punctul" în parteneriat cu specialişti în psihopedagogia excelenţei au conceput şi au înaintat tuturor autorităţilor locale, judeţene şi chiar Ministerului Educaţiei, un proiect scris privind înfiinţarea unui centru de excelenţă. Noua lege a învăţământului preuniversitar, aflată în dezbaterea Parlamentului stipulează înfiinţarea acestor centre, care însă nu se ştie când vor deveni funcţionale. Sorina Bota

Primul răspuns la campania "Dosar de excelenţă"

http://www.punctul.ro/articole/arhiva/359/primari-care-si-bat-joc-de-copii.html

Sute de materiale au contribuit la implicarea autoritatilor in dezvoltarii invatamantului muresean, in special cel al invatamantului de excelenta.

Felicitari, Sorina!


-

joi, 8 mai 2008

Pentru copiii aflati in suferinta adanca




Copiii cu dizabilitati neuropsihice au fost vizitati a doua oara de catre Dan Negru, vedeta Antenei 1. Impreuna cu o firma importanta si recunoscuta la nivel national si international au adus cadouri acestor copii. Din pacate, marea marea majoritate copii sunt aflati in sistemul de protectie a copilului datorita respingerii lor de catre parinti pentru dizabilitatile pe care le sufera acestia. Mii de multumiri in numele colegilor mei de suferinta pentru cadorile si sprijinul financiar. Astept insa eforturile Protectiei Copilului sa se materializeze la nivel maxim, deoarece acesti copii au nevoie de o viata sufleteasca... armonioasa. Dan Negru a fost remarcat ca Centrul de reabilitare din apropierea DGASPC-ului nu este dotat cu un spatiu special- si aici ma refer la un spatiu verde de joaca. Un suflet e mai mare atunci cand daruiesti cu drag celor care au nevoie de deschidere mai mare, sprijin si afectiune. Mult succes companiei care a facut acest efort.