vineri, 9 mai 2008

Cand noi visam la Excelenta, Sorina a cunoscut-o!

Dosar de excelenţă: Ana-Maria Todea

Ana-Maria studiază limbi moderne la Oxford (Marea Britanie)

Reporter: Cât de "britanică" te simţi după un an de studiu la o universitate care reprezintă însăşi esenţa tradiţiei Regatului Unit?

Ana-Maria: În afară de acentul britanic pe care l-am dobândit, sunt la fel de româncă. Nu ştiu în ce măsura m-a schimbat această experienţă, probabil mi-a dat mai mult curaj şi mai multă încredere în mine.

Reporter: Sistemul de învăţământ este la fel de riguros precum sunt britanicii?

Ana-Maria: Cred că depinde la ce ne raportăm. Nu am studiat în universităţi din România, aşa că nu îmi pot da seama foarte bine care sistem este mai riguros. Pe de altă parte, există multe stereotipuri legate de britanici. De fapt, nu sunt atât de reci cum se spune, nici atât de stricţi, sunt mai degrabă prietenoşi şi extrem de politicoşi. Sistemul de învăţământ britanic m-a surprins în mod foarte plăcut, cel mai mult datorită apropierii extrem de mari care există între elev şi profesor. La Oxford şi Cambridge funcţionează un sistem de "tutoriale", în care elevul este singur cu profesorul o oră şi discută cu el pe anumite cu teme. Acest profesor, care este nu de puţine ori unul dintre cei mai mari experţi în domeniu, îţi spune să i te adresezi pe numele mic, îţi trimte mailuri şi în vacanţe, vrea să îţi afle părererea în legătură cu diferite subiecte. Aşa că nu am simţit răceală, ci dimpotrivă, apropiere, bunăvoinţă şi apreciere.

Reporter: Locuri de cazare insuficiente în cămine mizere, burse de doi bani, excelenţa răsplătită cu indiferenţă; aşa-i la noi. Cum e la ei ?

Ana-Maria: De obicei, în Marea Britanie în primul an ţi se oferă o cameră de cămin care este cu totul altceva decât în România, dar în următorii ani trebuie să stai în chirie. În Oxford şi Cambridge situaţia e altfel. Cazarea este organizată în sistem de campus, adică ţi se oferă cameră pentru toţi cei trei sau patru ani de studii, iar condiţiile sunt extraordinare. Cât priveşte bursele, sistemul funcţionează foarte bine, dar majoritatea le sunt destinate englezilor. În plus, ei primesc pentru perioada studiilor şi un împrumut de la stat, împrumut pe care trebuie să îl returneze în aproximativ 10 ani. Pentru cei "din afară" există burse speciale. O categorie distinctă de burse o constituie cele pentru studenţii din afara UE. Fiind câteva astfel de burse, concurenţa este foarte mare. Politica celor de la Oxford este să creeze cel mai bun mediu pentru ca studentul să dea randament maxim. Aşadar, condiţiile sunt cele mai bune pentru ca tu să poţi lucra cel mai bine.

Reporter: Ţi-ai spus vreodată "gata, las totul şi mă întorc acasă"?

Ana-Maria: Nu, n-am spus asta nici un moment. Nici o secundă nu m-am gândit că aş putea studia în alt loc. Îmi place enorm de mult, nu e uşor, dar e o plăcere să lucrezi într-un astfel de mediu, e o plăcere să fii apreciat.

Reporter: Cât preţuieşte pentru statul român diploma pentru care tu înveţi acum?

Ana-Maria: Nu-mi dau seama. Eu cred însă că noi, studenţii care am reuşit să ajungem la universităţile din lume, reprezentăm o altfel de imagine a României.

Reporter: Cât de tare vrei să te întorci acasă ?

Ana-Maria: Mai am doi ani şi jumătate de facultate, după care s-ar putea să rămân la un doctorat de trei ani. Nu ştiu ce voi face, dar oricum sper ca diploma să îmi fie apreciată oriunde m-aş duce, inclusiv în România. Din păcate însă, aici lingviştii nu sunt atât de apreciaţi precum în Occident. Acolo nu se pune problema ce faci dacă termini o facultate de limbi moderne. Există o deschidere extraordinară faţă de toţi absolvenţii de universitate. Companiile sunt cele care vin în întâmpinarea studenţilor, le trimit mailuri în care îşi prezintă oferta, îi acceptă în stagii de pregătire pentru ca la angajare să aibă experienţă. Asta în condiţiile în care în România un student nu numai că este foarte greu să fie primit să lucreze, dar nici nu ar avea când, dacă are cursuri de la opt la opt.

A consemnat Sorina Bota

Casetă

Data naşterii: 28 noiembrie 1985

Studii şi calificări

2004 - prezent Studentă la Universitatea Oxford, Colegiul "Christ Church", Limbi Moderne, specialitatea franceză - spaniolă

Iunie 2004 Bacalaureat la limba română, matematică, fizică, engleză, franceză

2000-2004 Elevă a Colegiului Naţional Unirea, Târgu-Mures, profilul matematică-informatică, bilingv engleză

Iunie 2002 Examene Advanced Subsiduary (AS) Level in Anglia; franceză (A), spaniolă (A), fizică (A), studii generale (A)

Iunie 2002 Certificat Cambridge Proficiency in English (A)

2001-2002 Bursieră la Pocklington School, Anglia

Premii, distincţii, realizări

Decembrie 2005 Premiul Societăţii Anglo-Spaniole din Londra

Noiembrie 2005 Bursă de merit a Colegiului Christ Church, Oxford

Iulie 2005 Dublă distincţie in examenele de an, Universitatea Oxford

Iunie 2005 Premiu de călătorie Christ Church

Ianuarie 2005 Premiu Collections în examenele din Christ Church, Oxford

2004-2008 Bursa Waverley a Universităţii Oxford

2004-2008 Bursa Southdown a Colegiului Christ Church, Oxford

2004-2008 Bursa Christ Church a Colegiului Christ Church, Oxford

2004, 2005 Apariţii în Gazeta Universităţii Oxford

2003, 2004 Participări la Olimpiada Naţională de limba franceză

2000 Premiul III la Olimpiada Naţională de istorie


Sorina Bota
2005-12-30

Niciun comentariu: