vineri, 18 aprilie 2008

Conceptul de Pay it forward va exista si in Romania, nu doar prin campanii, el va exista in inima unei fundatii europene- expert in campanii sociale !


Dă mai departe! "Pay It Forward" este o mişcare internaţională care a luat naştere în Statele Unite.

Conceptul "Pay it Forward" este simplu - când cineva te ajută, nu-l răsplăti pe binefăcător, ci fă şi tu acelaşi lucru pentru o altă persoană. Mişcarea Pay it Forward este consecinţa unui succes literar şi cinematografic: în anul 2000, Catherine Hyde publică volumul cu acelaşi nume. Tot atunci este lansat şi filmul Pay It Forward.

Actori de calibru au dat viaţă personajelor şi au adus greutate conceptului care s-a răspândit aproape instantaneu. Din senin, îşi aminteşte autoarea, au început să apară ştiri despre persoane care făceau acte de cartiate, făceau lucruri bune spontan şi din toată inima şi care cereau în schimb un singur lucru: Pay it Forward, adică Dă mai departe!

Organizaţia "Pay it Forward" a fost o urmare firească. Au apărut burse Pay It Forward, numeroase universităţi organizează campanii Dă mai departe, iar ducatoarele îşi învaţă copiii lecţia de a dărui celorlalţi. Una dintre cele mai renumite campanii Dă Mai departe a fost organizată de Oprah Winfrey. 300 de oameni au primit 1000 de dolari şi sarcina de a folosi banii pentru a face un lucru bun pentru cei din jur.

Conceptul este însă mult mai vechi, Benjamin Franklin însuşi îl folosea şi îl invoca încă din 1784. Într-o scrisoare îi cerea unui prieten, căruia îi împrumutase bani, să nu-i retuneze, ci să-i dea mai departe unui alt prieten care are nevoie. Această idee simplă a dat naştere unei mişcări internaţionale. Din America campania a ajuns în Polonia, Egipt, Canada, Scoţia, Noua Zeelandă

2 comentarii:

ada spunea...

Ma bucur ca mi-ai adus aminte de existenta acestui film. L-am vazut cu ceva vreme in urma. Este un foarte bun exemplu pentru puterea de propagare pe care o are un gand venit si pornit din inima combinat cu forta de diamant a puritatii copilariei. Am folosi acest film cand am prezentat ideea de schimbare la evenimentul CRED de la Constanta . L-am dat exemplu si eu mai departe :) colegilor care au participat in plen la discutii. Traim in epoca multimedia, ca vrem sau nu astfel de exempole din lumea filmului ne cuceresc mai degraba decat o carte . Si pentru copii e indicat sa urmareasca acest film . Probabil ca o sa fac o proiectie cu el in sala multimedia de la liceul de arta .
Cu drag, Adina

Paul spunea...

Este un concept care invita la bunatate fara sa te astepti la nimic in schimb. Cand am vazut prima oara filmul am ramas destul de impresionat si am dorit sa il practic si eu, dar a pierit aceasta dorinta. Acuma mai mult ca sigur o sa dau mai departe fiindca si alti precum cei de la gifted education mi-au aratat multa bunatate fara sa astepte nimic in schimb de la mine.